ידע מקצועי הוא דבר חשוב, אבל אסור לשכוח שגם תכונות אישיות הן קריטיות ויש ביכולתן לחסל יכולת השתלבות של עובד חדש - גם אם הוא טאלנט רציני ומבוקש. הרי ידע אפשר ללמוד ולהשלים במשך הזמן, אבל תכונות אישיות? הן "בילט –אין" והתבלין שבלעדיו לידע הזה אין הרבה ערך.

אם אתם מגייסים, כדאי לכם להתעכב על תכונות אופי הבאות (והמשמעותיות) ואם אתם מחפשי עבודה - גם לכם זה יכול לתרום:
1. היכולת לתקשר בבהירות
דמיינו את המצב הבא: יש לכם מתכנת מעולה שיודע לפתור כל בעיה, אבל בכל פעם שמדברים איתו בשפה של בני אדם, הוא פשוט לא מבין, או עושה משהו אחר ממה שהתכוונתם, גם אם הסברתם את עצמכם באופן ברור. וכך, כל משימה חדשה צריכה להתלוות בהסברים מיוחדים, וכוללת הגעה פיזית אליו ביחד עם המייל. פחות עובד, נכון? הסיבה לכך היא שתקשורת גבוהה היא תכונה שאי אפשר להתפשר לגביה. הצורך בה מתגבר במיוחד במשרות "בשלט רחוק" כשהעובד מקבל הנחיות בעיקר במייל ובהודעות מיידיות.
איך מאתרים את זה?
איזה מזל שיש כל כך הרבה הזדמנויות לתקשר עם מועמדים עוד לפני שמגיעים לראיון, נכון? אפשר לתקשר בהודעה, בטלפון ופשוט להרגיש את זה.
2. גישה חיובית לחיים
העובד הרוטן הוא אולי דמות מצחיקה בסדרות, אבל במציאות אף אחד לא נהנה לעבוד עם בן אדם שמתבאס מכל משימה או לא מסוגל להתמודד עם שינויים ובקשות מיוחדות. גישה חיובית לחיים היא משהו שאדם מקרין על כל דבר ותחום שהוא נוגע בו. והיא נוכחת כמובן גם בעבודה שלו ובאה לידי ביטוי באורך רוח, סיום משימות בכיף, התמודדויות, אלתורים ובעיקר התייחסות נעימה לכל המתרחש.
איך מאתרים את זה?
אפשר לשאול שאלות כמו "עם אילו משברים נאלצת להתמודד ומה עשית כדי לפתור אותם?" ובאופן כללי, להתרשם מהווייב הכללי וההתייחסות (חיובית או שלילית) לאירועים ולשינויים שבהם הוא נתקל בעבר.
3. אדפטיביות של זיקית
הכוונה היא ליכולת של עובד להסתגל במהירות ובחיוביות לשינויים ארגוניים. קצב החיים בשוק העבודה היום הוא דינאמי: מנהלים מתחלפים, עובדים שהסתדרנו איתם עוזבים, משרדים עוברים מקום, ומודלים עסקיים משתנים ללא היכר. בהתאם לזאת, גם העובדים צריכים מפעם לפעם לקבל את השינויים הנגזרים מלמעלה, ושמאחוריהם יש שיקולים שלא תמיד ניתן לחלוק ולהסביר. כמו הגישה החיובית מהסעיף הקודם, גם לגמישות ויכולת ההסתגלות לשינויים יש משקל כבד שמשפיע בסופו של דבר על תפקוד הצוות, המוראל הכללי, ולבסוף – גם על יכולתו של העובד לרוץ אתכם למרחקים ארוכים מבלי לפזול ימינה ושמאלה בגלל כל משב רוח קל.
איך מאתרים את זה?
אין כמו דוגמא אמיתית מהחיים, כדי להבין דבר או שניים על היכולת של אדם להתאים את עצמו ולהתמודד עם סיטואציות. בקשו מהמועמד דוגמא למצבים חריגים שחווה במהלך הקריירה שלו כמו שינוי ארגוני מרחיק לכת, שינוי בתפקיד ועוד, יחד עם ההתמודדות שלו והגישה שלו לחוויה.
בשורה התחתונה, עובדים הם לא מוצרים; תכונות אישיות עשויות לנבא פוטנציאל לטווח רחוק בדיוק כמו הנתונים ה"יבשים" והדרישות הברורות לתפקיד, ולפעמים אפילו יותר מהם. במקרים מסוימים עדיף לתת צ'אנס לאדם ש"כמעט מתאים" מבחינת דרישות התפקיד המקצועיות, אבל יש לו התאמה אישיותית גבוהה ביותר.